top of page

YaÅŸam boyu saÄŸlıklı bir beslenmeye sahip olmak, her türlü yetersiz beslenmenin sonuçları ile karşı karşıya kalmanın yanında  yanı sıra bir dizi bulaşıcı olmayan hastalığıda önlemeye yardımcı olur. Bununla birlikte, artan iÅŸlenmiÅŸ gıda üretimi, hızlı kentleÅŸme ve deÄŸiÅŸen yaÅŸam tarzları, beslenme düzenlerinde bir deÄŸiÅŸime yol açmıştır. İnsanlar artık enerji, yaÄŸ, serbest ÅŸeker ve tuz/sodyum içeriÄŸi yüksek gıdaları daha fazla tüketiyor ve birçok insan yeterli meyve, sebze ve kepekli tahıllar gibi diÄŸer diyet liflerini çok az tüketmektedir. 

 

ÇeÅŸitlendirilmiÅŸ, dengeli ve saÄŸlıklı bir beslenmenin yapısı, bireysel özelliklere (örneÄŸin yaÅŸ, cinsiyet, yaÅŸam tarzı ve fiziksel aktivite derecesi), kültürel baÄŸlama, yerel olarak mevcut gıdalara ve beslenme  geleneklerine baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸecektir. Bununla birlikte, saÄŸlıklı bir beslenmeyi neyin oluÅŸturduÄŸunun temel ilkeleri aynı kalır.

 

YetiÅŸkinler için saÄŸlıklı bir beslenme ÅŸunları içerir:

 

  • Meyve, sebze, baklagiller (örn. mercimek ve fasulye), sert kabuklu yemiÅŸlerden ve tam tahıllardan (örn. iÅŸlenmemiÅŸ mısır, darı, yulaf, buÄŸday ve kahverengi pirinç) oluÅŸmalıdır.

  • Patates, tatlı patates, manyok ve diÄŸer niÅŸastalı kökler hariç, günde en az 400 g (yani beÅŸ porsiyon) meyve ve sebze.

  • SaÄŸlıklı vücut ağırlığına sahip bir kiÅŸi için (günde yaklaşık 2000 kalori tüketiminde)  50 g (yaklaşık 12 çay kaşığı) serbest ÅŸekerlerden oluÅŸmalıdır. Serbest ÅŸekerler, bal, ÅŸurup, meyve suları ve meyve suyu konsantrelerinde doÄŸal olarak bulunan ÅŸekerlerin yanı sıra üretici veya tüketici tarafından yiyecek veya içeceklere eklenen tüm ÅŸekerlerdir.

  • Toplam enerji alımının %30'dan azı yaÄŸlardan olmalıdır. Doymamış yaÄŸlar (balık, avokado ve kabuklu yemiÅŸlerde ve ayçiçeÄŸi, soya fasulyesi, kanola ve zeytinyağında bulunur) doymuÅŸ yaÄŸlara (yaÄŸlı et, tereyağı, hurma ve hindistancevizi yağı, krema, peynir, ghee ve domuz yağında bulunur) ve trans yaÄŸlar yerine tercih edilmelidir. Endüstriyel olarak üretilmiÅŸ trans yaÄŸlar fırınlanmış ve kızartılmış gıdalarda hem de dondurulmuÅŸ pizza, turta, kurabiye, bisküvi, gofret ve yemeklik yaÄŸlar ve ezmeler gibi önceden paketlenmiÅŸ atıştırmalıklar ve gıdalarda bulunur.  DoymuÅŸ yaÄŸların alımının toplam enerji alımının %10'unun, trans yaÄŸların ise toplam enerji alımının %1'inin altına düÅŸürülmesi önerilmektedir. Özellikle endüstriyel olarak üretilen trans yaÄŸlar saÄŸlıklı bir diyetin parçası deÄŸildir ve bunlardan kaçınılmalıdır.

  • Günde 5 g'dan az tuz (yaklaşık bir çay kaşığına eÅŸdeÄŸer) tüketilmeli ve kullanılan tuz iyotlu olmalıdır.

*Dünya SaÄŸlık Örgütü'nün önerileridir.

​

Biz de beslenmeyi iki alt baÅŸlık altında incelemekteyiz. 

Beslenmenin Temelleri

Neyi Ne Kadar Yemeliyim?

bottom of page